By on January 7, 2015


U Relay Got A Problem? (photo courtesy: APaGttH)

TTAC Commentator APaGttH writes:


Long time listener, first time caller. The patient: a 2005 Saturn Relay FWD3 with 151K miles, GM 3.5L V6 and 4-speed automatic. I am the fifth owner and this is our grocery getter and general abuse vehicle. I’m the longest owner – 4 years and about 55K of those 151K miles have been in my garage. I can’t comment on how well it was cared for from year 2 to year 6, but I have done everything by the book since 96K miles.

The Saturn developed a rough idle of sorts about a year ago. I swapped out the spark plugs, changed the fuel filter, and flushed the fuel injection. The car continues to idle rough. No CEL and no CEL history. (Read More…)

By on November 26, 2014


Or not? (photo courtesy:

Sam writes:


I have a 2006 Mazda 3 S with 120,000 miles on it. I live in Oakland Ca, where the pot holes shoot back. I blew out a front strut a last year and had both front struts replaced. After replacement, one of the struts squeaks like a rusty spring at slow speeds and is annoying. What is actually driving me crazy is a week ago the other front strut started making loud thunking under acceleration at slow speeds. (Read More…)

By on March 24, 2014


We had two updates to a previous Piston Slap this weekend, surprisingly within two hours of each other.  Let’s hear from the OP first:

TTAC Commentator sundvl76 writes:

Sajeev, reporting back:

You may be interested in this, if for no other reason than to add to your diagnostic toolbox; my experience certainly can’t be unique: Several comments below your post also suggested the motor mount(s) as the problem. I more recently discussed this with a professional wrench acquaintance, who also said that the mounts can be expected to go south after ~80K miles; he suggested using a padded floor jack to lift slightly on the engine during a time when I detected the “rough” idle (the oil pan on this vehicle, and maybe all Duratec engines, is waffled cast aluminum). Bingo! The vibration ceased when I did that. (Read More…)

By on March 5, 2014

TTAC Commentator sundvl76 writes:


Your post of 2 Mar 2011 was a great explanation regarding the cause of the “T” joint oil leak I’ve been experiencing. No one on any of the normal Ford sites has been able to pinpoint the problem, so I thank you for the information. (I’d discovered the source, but didn’t know the cause/fix until your post.) TTAC is now on my Favorites list! (Read More…)

By on January 22, 2014

Andrew writes:

Hi Sajeev,

I’m trying to wring a few more years out of my 1994 Geo Prizm, and recently the engine got louder. It’s a very low end bass like sound that makes the whole car vibrate a lot more.

The muffler and resonator are relatively new, and the noise seems localized to the front of the car. What’s odd is that the engine is the loudest when it’s idle. As soon as the RPMs go above 1500, the engine is only a little louder than it normally would be. How do I find out if the problem is the exhaust manifold, or the downpipe from the manifold to the catalytic converter? Over the summer there was a brief time when coolant was leaking and dripping down onto that downpipe and burning off. That leak issue was addressed, but that downpipe has some rusty sections on it anyway.

Sajeev answers:
(Read More…)

By on August 1, 2011



TTAC Commentator Supaman writes:

Hey Sajeev, remember that Mazda 6 that had the headliner problem? The dash storage problem? Got another one for ya.

From what I understand, the 2006 Mazda 6 V6 manual is fitted with 3 engine mounts: left, right and (dog bone) lower. The lower mount was replaced last year (on my birthday coincidentally) and less than a year later, I noticed it had gone bad again after feeling the engine rocking a bit in the bay. I carried my beloved back to my mechanic who replaced the lower mount (under parts warranty) and asked him to check all the mounts. According to him, all were ok. But just last week while I was doing my oil change, I noticed the lower mount (which is right behind the oil pan) was already going bad.

This baffled me and also caused the mechanic to again scratch their heads. One of them noticed, believe it or not, a FOURTH mount located directly above the lower unit. They took the car off the lift before I could look at it but a quick internet search doesn’t turn up anything regarding this mystery FOURTH mount. Any ideas?

(Read More…)

Recent Comments

New Car Research

Get a Free Dealer Quote


  • Contributing Writers

  • Jack Baruth, United States
  • Bark M., United States
  • Chris Tonn, United States
  • Doug DeMuro, United States
  • Steven Lang, United States
  • Brendan McAleer, Canada
  • Vojta Dobes, Czech Republic
  • Matthias Gasnier, Australia
  • W. Christian 'Mental' Ward, United States
  • Cameron Aubernon, United States